De fleste kender vel efterhånden historien og myten om, hvordan den legendariske, Hawaii Ironman blev til. En skabelsesberetning, som rummer langt mere end tre mænds opgør, om hvilken af de tre discipliner: Svømning, cykling eller løb, der giver den bedste fysiske form. Udfordringens fysiske rammer var "jernmandens" 3.8 kilometer svømning, 180 kilometer cykling og endelig maratonløbets 42.2 kilometer. 

På et mere filosofisk niveau var udfordringen selve livet, kroppens grænser og viljens sejr over materien. Senere er længden af de tre discipliner blevet varieret, og mest kendt er nok den såkaldte OL-distance på 1.500 meter svømning, 40 kilometer cykling og 10 kilometer løb. På trods af variationer, er der altså i alle tilfælde tale om en Triathlon. Hvilken distance, man vælger, handler selvfølgelig i første omgang om fysisk form - om hurtighed kontra udholdenhed.

Hvad er Triathlon?
Triathlon består af tre discipliner: Svømning, cykling og løb. Man starter med at svømme, så cykler man, og til sidst løber man. Der findes forskellige distancer for Triathlon, der strækker sig fra sprinterdistancen: 750 meter svømning, 20 kilometer cykling og 5 kilometer løb til en tredobbelt ironman, så der er noget for enhver smag.

Fysiske krav
Det kræver sit at træne sig op, så man er stærk til både at løbe, cykle og svømme. Det er tre meget forskellige discipliner, og der skal derfor en meget alsidig træning til, når man dyrker Triathlon. Optræningen af éns fysik afhænger naturligvis af, hvilken distance og på hvilket niveau, man vil dyrke Triathlon.

På den en side er der sprinterdistancen, der kan klares af mange (måske ikke i verdensrekord tid, men man kan da gennemføre den). På den anden side er der den tredobbelte ironman, der kræver en fantastisk fysik. Det handler slet og ret om, hvem du er, og hvor langt du er villig til at gå. Set i dette perspektiv, må Triathlonsporten, og i særdeleshed ironman-distancen, betragtes som en ekstremsport eller en grænsesøgende sport.

Det er hårdt at være jernmand
Det er ikke nogen dans på roser at tilhøre eliten inden for Triathlon. Det, der gør Triathlon til en grænseoverskridende sport, er ikke mindst de krav, det stiller til eliten. Selv uden for konkurrencerne kræver det stor opofrelse. Det kan summeres op i følgende punkter:
  • Triathlon er utroligt træningskrævende. Svømning såvel som cykling og løb kræver hver for sig meget træning. Kombineres disse tre, som i tilfældet Triathlon, så kræver det meget af idrætsmanden.
  • Triathlon er tidskrævende. Argumentet herfor er enkelt, trænes der meget, bruges der også meget tid.
  • Triathlon er energikrævende. Næringsindtagelsen, ikke mindst i form af kulhydrater, er en afgørende faktor for præstationen og intensiteten under træningen. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre at træne så meget, som triatleten gør, hvis ikke kroppen tilføres store mængder af ekstra energi.
  • Triathlon er udstyrskrævende og omkostningsfuld. Pladehjul, drikkesystemer, specielle styr, gearskiftere, carbonrammer, pulsure og så videre. En uendelighed af udstyr, der, i hvert tilfælde teoretisk, kan bringe triatleten nærmere sine mål.
Den benhårde individualist
Der kan vel næppe herske den store tvivl om, at Triathlonsportens udøvere, uanset niveau og ambitioner, alle er individualister med en umådelig viljestyrke og en klippefast tro på det, som for mange, må betegnes som uladsiggørligt. Heri ligger kernen i det på én gang fascinerende og samtidigt foruroligende ved sporten - mennesket betragtet som halv maskine. I den forbindelse kan sluttes af med at citere den tre dobbelte danske verdensmester, Peter Sandvang: "Jeg betragter min krop som en motor, der skal tunes ".

Fakta om Triathlon

Første Triathlon-konkurrence
San Diego Track Club arrangerede i 1974 en konkurrence bestående af 9,5 km løb, 8 km cykling og 600 meter svømning. Altså en overkommelig kombination, som gav startskuddet til sportens store folkelige succes verden over. I 1981 blev den første Triathlonkonkurrence afholdt i Danmark.

Første Ironman-konkurrence
Hvem er bedst? Svømmeren, Cykelrytteren eller Løberen. Dette spørgsmål resulterede i den første ironmankonkurrence på Hawaii i 1978, hvor den amerikanske marinesoldat, John Collins, kombinerede Waikiki Rough Water Swim (3,8 km svømning), Around Oahu Bike Ride (180 km cykling) og Honolulu Maraton (42,195 km løb).